”Jag har frusit och sovit ute på kartonger”

Alfred Steinzer vet vad det betyder att frysa och att folk byter sida på trottoaren för att slippa möta honom. Under en period i livet hamnade han i missbruk, var hemlös, men fick hjälp. När han tidigare i år vann på Postkodlotteriet var det en självklarhet att ge en del av vinsten till att hjälpa hemlösa.

"Jag har blivit hjälpt och nu är det pay back time. Jag vill att pengarna går till dem som har det svårast i samhället – uteliggarna”, säger Alfred Steinzer, 66 år. 

Det var när han var drygt 20 år som tillvaron rämnade. Alfred Steinzers fästmö och tre månader gamla dotter dog i en tragisk olycka och han dränkte sorgen först i hasch och sedan i allt tyngre droger. Han blev kriminell för att finansiera sitt missbruk och drog runt i Europa och levde på gatan i flera år.

Fick hjälp av civilsamhället

Till slut vägde han 47 kilo och var sönderstucken överallt. Under tiden som hemlös och missbrukare fick han hjälp av frivilligorganisationer som Stadsmissionen, RIA-stiftelsen och LP-stiftelsen i Jönköping. 

”Jag vet hur det är att frysa och sova på kartonger, folk har bytt sida på gatan för att inte möta mig på trottoaren. Men jag fick hjälp av frivilligorganisationer med mat och kläder och jag har bekanta som fått hjälp av er. När samhället sagt stopp har ni inte lämnat någon människa i sticket. Jag anser att det är de här organisationerna som gör mest i samhället. Staten vill väl men resurserna kommer inte fram.”

Räddningen för Alfred Steinzer blev tron. På ett möte i Jönköping blev han frälst. En tid senare träffade han en kvinna som stannade honom på gatan och frågade om han hade någonstans att bo. Ett halvår tidigare hade hennes son kört ihjäl sig och hon och hennes man öppnade upp sitt hem för utslagna. Alfred Steinzer fick bostad, hjälp med jobb och med att betala sina skulder. Sedan dess har han varit drogfri i 41 år. 

Vill hjälpa andra

Men den svåra tiden har satt sina spår. Det var Alfred Steinzers fru, Christina Steinzer, som anmälde sin man till Postkodlotteriet och gav honom chansen att sprida sin livshistoria till fler. Programmet där Alfred Steinzer vann 150 000 kronor sändes i maj. Målet med hans medverkan var att vinna så mycket som möjligt och att därmed också kunna hjälpa andra genom att donera en del av vinsten till frivilligorganisationer. 

Alfred Steinzers medverkan sammanföll med Postkodlotteriets jubileum av det 900:e programmet och genomslaget var stort. När sändningen avslutades på kvällen fick Alfred ägna två och en halv timme till att svara på alla gratulationer. Hans historia berörda många tittare. 

”Det var en som hade sett programmet som sa att han önskade att jag var hans pappa. Då skvätte det i ögonen. De ringde från Postkodlotteriet och sa att de aldrig fått sådan respons på ett program under de tio år som programmet sänts. Jag är oerhört tacksam för det”, säger han.  

Vad vill du förmedla till andra?
”Människor kan inte alltid rå för det som hänt dem i livet. Man kan få benen undansparkade kanske av en skilsmässa och så går det rakt ned. De som ligger och fryser kanske behöver ett uppmuntrande ord, någon som är vänlig. Om man går ut med ett leende på läpparna får man ofta ett leende tillbaka. Jag vet att ni kämpar oerhört, det är därför jag vill ge tillbaka. Ni är fantastiska”, säger han.