Sveriges Stadsmissioner erhåller 2 miljoner kronor från Radiohjälpen

Sveriges Stadsmissioner erhåller 2 miljoner kronor att fördela till de lokala stadsmissionerna runtom i landet för insatser relaterade till Corona-krisen.Stöd från RH stående (002).pngStadsmissionen kommer använda medlen till barnfamiljer och unga i utsatthet och fattigdom, som är ännu mer drabbade av krisen. Vi delar ut matlådor, matkassar och presentkort och fortsätter att ge socialt stöd.

Stort tack Radiohjälpen!

Andra organisationer som erhåller medel från Radiohjälpen är Röda Korset, Erikshjälpen och Studieförbundet Vuxenskolan.

Nationellt avtal om volontärsamordning med MSB

Sveriges Stadsmissioner är en bland fem organisationer som ingår avsiktsförklaring med MSB om nationell samordning av frivilligarbete i kommunerna till stöd för äldre och andra riskgrupper. 

- Vi har snabbt ställt om våra verksamheter för att svara upp på de nya behov som finns bland äldre som stannar hemma. Vi ser det som en styrka att tillsammans med övriga organisationer samordna volontärerna i ett utökat engagemang. Alla goda kraft behövs i denna situation, Lotta Säfström, ordförande Sveriges Stadsmissioner.

Läs MSB:s pressmeddelande här

Ann-Kristin var hemlös missbrukare – nu har hon talat i riksdagen

Ann-Kristin Sörensen tog amfetamin och var bostadslös. Nu har hon hållit tal för politiker i Sveriges riksdag – för att hjälpa andra.
– Jag vill visa att det finns ett annat liv, säger hon. 
 
Det blåser kallt en februarimorgon utanför Sveriges riksdag i Stockholm. 45-åriga Ann-Kristin Sörensen trampar otåligt på stället för att hålla värmen.
Hon kommer fram till vakten i entrén som prickar av hennes namn på en lista.
– Om en stund ska jag hålla tal för politiker här inne om hemlöshet. Det känns stort och nervöst. Här inne spelar det man säger roll, säger hon.
Ann-Kristin, eller Anki som vännerna kallar henne, levde själv i hemlöshet och missbruk i 18 år. Idag är hon ren, har bostad, jobb och hjälper andra utsatta.
Men vägen hit har varit lång. 

Läs hela artikeln här

Öppet brev om framtida migrationspolitiken

De senaste årens migrationspolitik har kännetecknats av en lång rad förändringar som genomförts i snabb takt utan regelrätta utredningar och förarbeten. Konsekvensanalyser har många gånger helt saknats. Vi välkomnar en parlamentarisk utredning som vi hoppas kan lämna förslag utifrån evidensbaserad kunskap och en väl genomförd konsekvensanalys som kan visa eventuella effekter för både enskilda och samhället i stort.

Vi, organisationer som skickar det här brevet, har en lång erfarenhet av att arbeta med personer i olika faser av migrationsprocessen och har således en lång och bred evidens i dessa frågor. Flera av oss arbetar också som juridiska ombud i processen och besitter en djup juridisk expertis i frågorna. Med anledning av detta vill vi dela några huvudsakliga punkter som vi anser att utredningen och den framtida lagstiftningen bör innehålla.

2020-03-02

Anna Lindenfors, generalsekreterare, Amnesty International Sverige

Erica Molin, generalsekreterare Asylrättscentrum

Henrik Alberius, ordförande Caritas Sverige

Anders L. Pettersson, executive director, Civil Rights Defenders

Sara Edvardson Ehrnborg, ordförande FARR - Flyktinggruppernas riksråd

Lotta Säfström, ordförande Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner

Helena Thybell, generalsekreterare Rädda Barnen

Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare Svenska kyrkan

Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset

Pernilla Baralt, generalsekreterare UNICEF Sverige

24 miljoner kronor från Postkodlotteriet!

Svenska Postkodlotteriet delade under gårdagen ut totalt en miljard kronor till nära 60 organisationer som utgör en stor del av svenska civilsamhället. Totalt har lotterierna internationellt sedan starten delat ut 100 miljarder kronor - bara Bill & Melinda Gates Foundation är större privat finansiär av välgörande ändamål. 

Gruppbild_b.jpg

Postkodlotteriets medel fördelas till stadsmissionerna runtom i landet. Där gör de stor nytta för människor i hemlöshet och utsatthet och går bland annat till öppen mötesplats med basstöd, gemenskap och socialt rättighetsarbete eller Unga forum där barnfamiljer och ungdomar får träffas och får stöd. 

Stort tack, Postkodlotteriet!

Se tidigare pressreleaser