1239001751 |
900-1751

 
Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner

Livsmedelsbranschens matsvinn blir till social hållbarhet

På FN:s Världslivsmedelsdag, den 16 oktober, uppmärksammas hungern i världen och fokus ligger på allas rätt till mat. Varje dag stöttar stadsmissionerna den som går hungrig eller av annan anledning inte har mat på bordet. Detta sker genom att livsmedelsbranschens matsvinn – mat som inte säljs pga kort hållbarhet, skadade förpackningar eller utdaterade kampanjer – distribueras till den som inte har råd att äta sig mätt. Livsmedelsbranschens matsvinn blir till social hållbarhet.

Se filmen om matsvinn och fattigdom här

Livsmedelsbranschen bidrar sammanlagt med 25 ton matsvinn i veckan till Stadsmissionens verksamheter och deltagare. Det är den lokala livsmedelshandlaren, din närbutik, som skänker bröd och andra färskvaror direkt till Stadsmissionens verksamheter ute i landet. Grossister, producenter och matbutiker med stora lager, skänker till storstäderna där Stadsmissionen driver matcentraler som kan samordna distributionen ut till de olika verksamheterna.

Möjligheten att ta emot ännu mer matsvinn finns i och med den nya digitala samordningscentralen som nu arbetas fram, med stöd av Postkodlotteriet. Den möjliggör för lokala stadsmissioner och andra organisationer inom ideell sektor att anmäla intresse för olika matvaror som livsmedelsbranschen hanterar som matsvinn och annars skulle förbrännas. Sedan distribueras maten till dem som behöver den bäst.

-          Många som kommer till Stadsmissionen har inte råd med näringsriktig och hälsosam mat. Med livsmedelsbranschens samverkan kring matsvinnet kan vi göra stor skillnad för både människa och miljö, säger Tove Larsson, projektledare Sveriges stadsmissioners matsvinnsprojekt.

I stadsmissionerna distribueras matsvinnet bland annat via matkassar som anpassas utifrån antalet individer i hushållet och eventuella allergier. Den som får matkassen kan också få annat socialt stöd, ekonomisk eller juridisk rådgivning. Utöver en näringsriktig kost möjliggör matkassen att pengar finns kvar i slutet av månaden – till hyran eller till ett par vinterkängor när kylan smyger sig på.

Matsvinnet går även till de olika verksamheter inom stadsmissionerna där en måltid erbjuds. Deltagarna samlas kring måltiden, blir del av en gemenskap - och får möjlighet till socialt stöd. En del matsvinn säljs i Stadsmissionens sociala matbutik, Matmissionen. Här får alla handla till marknadsmässigt pris. Men om du har försörjningsstöd eller ännu lägre inkomst kostar maten max en tredjedel av ordinarie pris.

På så sätt blir livsmedelsbranschens matsvinn ett sätt att bidra till människor i utsatthet och fattigdom, en viktig del i ett socialt hållbarhetsarbete i en cirkulär ekonomi. Och ett steg närmre FN:s hållbarhetsmål - ingen fattigdom, och ingen hunger

Om Sveriges Stadsmissioner:

Sveriges Stadsmissioner stöttar dem som hamnat i utsatthet och fattigdom. Stadsmissionerna bidrar med värme och gemenskap, en måltid och samtal. Det kan vara i form av akut hjälp till den som inget har eller förebyggande och stöttande för att ta sig igenom en av livets kriser. Stadsmissionerna driver även boende för olika målgrupper och arbetar med arbetsintegration. Sveriges Stadsmissioner består av tio lokala Stadsmissioner som finns representerade i Eskilstuna, Göteborg, Kalmar, Linköping, Skåne, Stockholm, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro.

Kontakt:

Karin Timm Östlund, presskontakt Sveriges Stadsmissioner, 08-684 23069  karin.timmostlund@sverigesstadsmissioner.se